top of page
  • Facebook Гімназія 34 " Либідь "
  • YouTube Гімназія 34 " Либідь "
  • Фото автораГімназія №34 «Либідь»

Поради для батьків першокласників

У житті вашої дитини наступає новий етап, коли вона піде перший раз у перший клас. Від того, наскільки безхмарним стане перехід в статус учня, багато в чому залежить її подальше шкільне життя і успіхи. Тому спробуйте дотримуватися деяких порад.

 

НОВА ІНФОРМАЦІЯ МАЄ БУТИ ДОЗОВАНОЮ

Не перевантажуйте дитину читанням і рахунком, щоб не викликати у неї негативні емоції з приводу школи. Все це повинно бути дозовано в ігровій, не примусовій формі.

РОЗПОВІДАЙТЕ ПОЗИТИВНІ ІСТОРІЇ Зі СВОГО ШКІЛЬНОГО ЖИТТЯ

Важливо сформувати у майбутнього школяра позитивне ставлення до школи. Для цього частіше розповідайте забавні історії зі свого шкільного життя, шкільних друзів.

НЕ РОБІТЬ АКЦЕНТ НА ОЦІНКАХ

Акцентуйте увагу дитини на процесі навчання (ти дізнаєшся багато нового, у тебе з’являться нові друзі), а не на гарних оцінках, тим більше, що в першому класі їх не ставлять.

НЕ ЛЯКАЙТЕ ШКОЛОЮ

Ні в якому разі не ведіть при дитині розмови, що у неї “закінчилося дитинство”, не жалійте її: мовляв, бідненька, починаються трудові будні.

Навіть жартома не лякайте школою.

КУПУЙТЕ ШКІЛЬНЕ ПРИЛАДДЯ РАЗОМ З ДИТИНОЮ

Купувати портфель і все приладдя для школи потрібно з дитиною, тоді вона буде залученою в процес підготовки до першого вересня. Хай сама вибере собі пенал, ручки, олівці і лінійки, зошити з барвистим малюнком на обкладинці. Прийшовши додому, не ховайте придбане в шафу – дайте їх дитині, аби вона звикла до нових для неї речей. Хай вона збирає портфель, носить його по квартирі, розкладає на столі зошити і олівці, тоді прості вказівки вчителя: “Дістаньте зелену ручку або зошит в лінійку” не викличуть труднощів: вона чітко знатиме, де у неї що лежить.

ГРАЙТЕ В ШКОЛУ

Хай всі іграшки малого школярика підуть в перший клас, а найулюбленіша стане вчителем. У такій грі можна пояснити основні шкільні правила: як сидіти за партою, як відповідати на уроці, як просити дозволу вийти з класу під час уроку, якщо виникла в цьому потреба.

ПОЧИНАЙТЕ ЖИТИ ЗА НОВИМ РОЗПОРЯДКОМ ДНЯ

Влітку потрібно плавно підлаштовувати режим дня до нового розпорядку. Старайтеся аби дитина лягала спати не пізніше 21.00, вставала о 7-8 ранку. Важливо сформувати у майбутнього школяра уявлення про те, що за чим потрібно робити вранці і увечері. Все це допоможе краще зрозуміти, як побудовано його день. Сформуйте коло обов’язків. Привчайте до навичок самообслуговування і самогігієни.

ПОДРУЖІТЬ ДИТИНУ З ГОДИННИКОМ

Необхідна для школи навичка – орієнтація в часі. Якщо ваше маля ще не розбирається, котра година, навчіть його цьому. Багатьом діткам легко орієнтуватися по електронному годиннику.

Протягом дня під час виконання режимних моментів звертайте увагу дитини на те, о котрій годині почалася дія, коли вона закінчилася.

БІЛЬШЕ КОМАНДНИХ ІГОР

У школі є правила, які необхідно виконувати. Без розуміння цих елементарних законів дитині буде важко в першому класі. Аби розвинути вміння грати по правилах, використовуйте командні ігри. Завдяки ним дитина засвоїть, що є правила, які треба виконувати, і що від цього залежить результат команди. Ще один важливий урок, який дають командні ігри, – це спокійне відношення до програшу.

 

Любов Жукова

практичний психолог

гімназії №34 "Либідь"

277 переглядів0 коментарів
  • Facebook Гімназія 34 " Либідь "
  • YouTube Гімназія 34 " Либідь "

Контакти

Адреса

© 2020 Всі права застережено. Сайт створено за допомогою Wix.com

(044) 290-03-75

(093) 144-30-96

info@lybid.kiev.ua

м.Київ

вул.Межова 22

bottom of page